how do i prevent corrosion on my boat featured image

Hoe Voorkom ik Corrosie op Mijn Boot?

Het voorkomen van corrosie op je boot is essentieel om de levensduur en prestaties te behouden.

Corrosie kan verschillende delen van je vaartuig aantasten, vooral als het van metaal is gemaakt, zoals aluminium of staal, of als het metalen onderdelen heeft zoals schroeven en fittingen.

Hier is een gids over hoe je effectief corrosie op je boot kunt voorkomen:

Wat veroorzaakt corrosie?

Voordat je preventieve maatregelen neemt, is het belangrijk om te begrijpen hoe corrosie ontstaat. De belangrijkste soorten corrosie die boten kunnen aantasten zijn:

Galvanische corrosie

Dit treedt op wanneer twee verschillende metalen in contact komen in aanwezigheid van een elektrolyt, zoals zoutwater. Het meer actieve metaal (anode) zal sneller corroderen dan het minder actieve metaal (kathode).

Elektrolytische corrosie

Wordt veroorzaakt door zwerfstromen, vaak afkomstig van walstroom of defecte bedrading, wat leidt tot versnelde corrosie.

Putcorrosie

Gelokaliseerde corrosie die kleine putjes of gaatjes in het metaal veroorzaakt, vaak door blootstelling aan zoutwater of chloriden.

Gebruik geschikte materialen

Het kiezen van de juiste materialen kan helpen om het risico op corrosie te minimaliseren:

Aluminium en roestvrij staal

Gebruik hoogwaardige aluminium of roestvrij staal, omdat deze materialen beter bestand zijn tegen corrosie dan gewoon staal.

Niet-metalen onderdelen

Overweeg het gebruik van niet-metalen onderdelen (zoals glasvezel of kunststof) voor gebieden die gevoelig zijn voor corrosie, zoals fittingen en relingen.

Breng beschermende coatings aan

Het aanbrengen van beschermende coatings helpt corrosie te verminderen. Gebruik maritieme verf en primers om metalen oppervlakken te beschermen en breng antifoulingverf aan op onderwaterdelen, zoals de romp, om aangroei en corrosie te voorkomen.

Denk ook aan transparante coatings die zichtbaar metaal kunnen beschermen zonder het uiterlijk te veranderen.

Installeer anodes

Het gebruik van offeranoden is een gebruikelijke en effectieve methode om galvanische corrosie te voorkomen:

Zink-, aluminium- of magnesiumanoden

Bevestig deze anoden aan je boot. Ze zullen corroderen in plaats van de metalen onderdelen van de boot. Controleer en vervang ze regelmatig wanneer ze aanzienlijk zijn versleten.

Plaatsing

Installeer anoden op plaatsen waar metalen onderdelen onder water staan, zoals op de romp, de staartstuk of de motor.

Regelmatig schoonmaken en onderhoud

Regelmatig schoonmaken en onderhoud zijn essentieel om corrosie te voorkomen. Spoel de boot na elk gebruik, vooral in zoutwater, af met zoet water om zout en vuil te verwijderen.

Reinig regelmatig de bilge en het motorcompartiment om vuilophoping en corrosie te voorkomen. Inspecteer ook metalen onderdelen zoals fittingen en schroeven op tekenen van corrosie en maak ze schoon met een zachte borstel en geschikte reinigingsmiddelen.

Beheer elektrische systemen

Onjuist beheerde elektrische systemen kunnen bijdragen aan corrosie op boten. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om goede aarding te garanderen en zwerfstromen te vermijden die corrosie kunnen versnellen.

Voer regelmatig inspecties uit van bedrading en verbindingen, en vervang direct alle gecorrodeerde onderdelen. Bovendien is het belangrijk om de batterijen in goede conditie te houden, omdat slecht onderhouden batterijen kunnen lekken en meer corrosie veroorzaken.

Houd de romp goed afgedicht

Om waterindringing en daaropvolgende corrosie te voorkomen, is het essentieel om de romp van je boot goed af te dichten. Inspecteer en onderhoud regelmatig de afdichtingen rond ramen, luiken en andere openingen om ervoor te zorgen dat ze waterdicht blijven. 

Controleer ook de romp op scheuren of krassen en repareer deze onmiddellijk om te voorkomen dat water binnendringt en corrosie veroorzaakt.

Sla je boot correct op

Juiste opslag speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van corrosie:

Droge opslag

Sla je boot, indien mogelijk, op een droge plek op om vochtophoping te voorkomen. Binnenopslag of een overdekte ruimte is ideaal.

Afdekking

Gebruik een ademende hoes om je boot te beschermen tegen de elementen, terwijl vocht kan ontsnappen om schimmel en corrosie te voorkomen.

Houd de omgevingsomstandigheden in de gaten

Omgevingsfactoren, zoals vochtigheid en temperatuur, kunnen de corrosiesnelheid aanzienlijk beïnvloeden. Hogere luchtvochtigheid kan corrosie versnellen, dus het is aan te raden om je boot in een klimaatgereguleerde omgeving op te slaan wanneer dat mogelijk is.

Conclusie

Regelmatige controles en een proactieve aanpak zullen helpen om je vaartuig jarenlang in uitstekende staat te houden.